اخبار نفت: کلنگ احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با ظرفیت 300 هزار بشکه در روز در شرایطی قرار است به زودی به زمین بخورد که چندین پالایشگاه دیگر در انتظار تامین مابع مالی توسط سرمایه گذاران هستند.
اخبار نفت: کلنگ احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با ظرفیت 300 هزار بشکه در روز در شرایطی قرار است به زودی به زمین بخورد که چندین پالایشگاه دیگر در انتظار تامین مابع مالی توسط سرمایه گذاران هستند. مشخص نیست در شرایطی که این پروژه ها در آغاز راه، گرفتار منابع مالی مانده اند، چرا پروژه پالایشی جدیدی در کشور تعریف شده است و اصولا منابع مالی سنگین موردنیاز این پروژه ها چگونه می تواند در شرایط تحریم تامین شود؟
مروری بر پروژه های پالایشی تصویب شده در یک منطقه خاص جغرافیایی در جنوب کشور، نشاندهنده تعدد پروژه های بر زمین مانده و بدون امکان تامین منابع مالی است:
پروژه ۱۲۰ هزار بشکه ای مهر خلیج فارس با خوراک میعانات گازی، در 18 کیلومتری شمال غرب بندرعباس در حال ساخت است. پیشرفت فیزیکی پتروپالایشگاه مهر خلیج فارس کمتر از پنجاه درصد است و گفته شده فاز پالایشی آن تا پایان سال آینده به بهرهبرداری میرسد؛ هرچند که بعید به نظر می رسد این پروژه در آن زمان به مرحله نهایی برسد. فاز پتروشیمیایی آن نیز سه سال پس از افتتاح فاز پالایشی به بهره برداری خواهد رسید.
پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای نگین مکران شستان با خوراک نفت سنگین در بندرعباس در حال احداث است و گفته شده تا اواسط سال 1405 افتتاح خواهد شد. با توجه به این که طرح در مرحله مطالعات زمین و تجهیز کارگاه است، بعید به نظر می رسد تا زمان اعلام شده به بهره برداری برسد.
پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای جاسک غدیر که پس از انتقال مجوز آن و واگذاری زمین، در مراحل آغازین قرار دارد.
پتروپالایشگاه ۲۰۰ هزار بشکه ای انتخاب با خوراک نفت خام که قرار است در جاسک ساخته شود و هنوز مراحل اجرایی آن آغاز نشده. زمان پیشبینی شده برای افتتاح پروژه بین پنج تا شش سال است.
احداث واحدهای کوچک پالایشی با خوراک میعانات گازی به صورت واحد های زیر ده هزار را هم باید به طرح های فوق افزود.
در کنار همه این پروژه ها که غالبا در نقطه صفر هستند، پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی هم در بندرعباس تعریف شده است. با توجه به کمبود منابع مالی داخلی برای اجرای این تعداد پروژه همزمان، اگر از همین حالا شمارش معکوس این پروژه ها را که در نطقه صفر هستند آغاز کنیم، بدون تردید تا پنج سال دیگر هم شاهد افتتاح هیچکدام از آنها نخواهیم بود. پتروپالایشگاه مهرخلیج فارس هم با توجه به پیشرفت زیر پنجاه درصد بعید است در موعد مقرر به بهره برداری برسد.
حالا پرسش اینجاست که تامین مالی پروژه های آغازشده اولویت بیشتری داشت یا تعریف یک پتروپالایشگاه جدید؟