سی و هشت سال پیش در چنین روزی، روزنامه های کشور از انتخاب آرم یا نشان جدید شرکت ملی نفت ایران خبر دادند؛ لوگویی که به چشم تمام مردم آشناست.
لوگوی جدید و لوگوی قدیم شرکت ملی نفت ایران
سی و هشت سال پیش در چنین روزی، روزنامه های کشور از انتخاب آرم یا نشان جدید شرکت ملی نفت ایران خبر دادند؛ لوگویی که به چشم تمام مردم آشناست.
به گزارش اخبار نفت، نشان جدید شرکت ملی نفت ایران، از فرمهای اسليمی سنتی ایرانی که بيانگر رشد و شكوفايی صنعت نفت ايران و مشعل که نشان سوخت و بيانگر نقش نفت در حيات صنايع تشکیل شده و در وسط آن واژه عربی "لا" که با توجه به شرایط انقلابی آن سالهای ایران، به مفهوم نفی وابستگی به شرق و غرب و بيانگر ملی بودن صنعت نفت ایران بود دیه می شود. طراح این نشان، احمد ميرزا متولد 1323 است که شش سال پیش گفتگو با ایسنا گفت: سال 63 بود که فراخوانی برای طراحی لوگوی شرکت نفت در روزنامه کیهان منتشر شد. پس از دیدن این فراخوان شروع به اتود زدن کردم و پس از حدود 9 طرح اولیه، به طرح نهایی رسیدم.
او همچنین گفت: با توجه به اینکه زمان طراحی این لوگو چند سال پس از پیروزی انقلاب بود، باید در طراحی آن مشخصههایی را در نظر میگرفتم. از طرف دیگر این کار با طراحی برای شرکتهای خصوصی فرق داشت و مربوط به یک موضوع ملی میشد. به کار بردن نمادهایی برای رساندن مواردی چون «نه شرقی، نه غربی»، «رشد صنایع نفت» و همچنین «سوخت» باید در این طرح مورد توجه قرار میگرفت. در طراحی این لوگو از فرمهای اسلیمی استفاده کردم. در این طرح لوله نفت به کار رفته که از دو طرف به سمت چپ و راست و به صورت قرینه طراحی شده است. در این فرمهای اسلیمی رشد صنایع نفت القاء میشود و یک لایه مستتر هم از همان لوله به سمت بالا وجود دارد که مسائل اسلامی و نه شرقی و نه غربی بودن را میرساند.
بد نیست بدانید در سالی که نرخ دلار 9 تومان بود، 20 هزار تومان جایزه برنده فراخوان طراحی آرم شرکت نفت بود که از سوی وزارت نفت به برنده اهدا شد که به گفته خودش با آن توانست یک زمین هزار متری در دماوند خریداری کند.
نشان شرکت ملی نفت، از زیباترین و ماندگارترین نشان های طراحی شده در تاریخ معاصر ایران است که می توان آن را در کنار نشان شرکتهایی همچون هواپیمایی هما قرار داد. اما با توجه به تحول صنعت نفت و حوزه انرژی در جهان که ضرورت تغییر در نشان شرکتهای فعال حوزه انرژی در جهان را افزایش داد و برخی شرکتها نیز نشان خود را تغییر دادند، تغییر در نشان شرکت ملی نفت نیز ضروری به نظر می رسد. بویژه با توجه به این که برخی معتقدند شعله در نشان شرکت ملی نفت می تواند نمادی از فلرینگ و هدررفت سوخت باشد. اما طبیعتا تغییر نشان شرکت ملی نفت، منوط به تغییر سیاستگذاریها در آن است!