آمارهای جدید گمرک چین نشان داد، خرید نفت چین در ماه گذشته میلادی از ایران و ونزوئلا و روسیه افزایش یافته اما پکن در هیچ نفت خامی از آمریکا وارد نکرده است.
واردات نفت چین از روسیه در اوت، ۲۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال میلادی گذشته افزایش یافت اما عنوان بزرگترین صادرکننده نفت برای نخستین بار در چهار ماه گذشته، به عربستان سعودی رسید.
خوشبین نبوده اند اما از زمانی که فایل صوتی مصاحبه محمدجواد ظریف و توضیحات او درباره نقش مخرب روسیه در مذاکرات هسته ای گذشته منتشر شده، این نگرش، با بدبینی بیشتری هم همراه شده است. حالا پرسش اینجاست که آیا روسیه موافق احیای برجام است؟
هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامهریزی وزیر نفت هفتم شهریورماه در گفتوگو با برنامه «میز اقتصاد» چند خبر مهم را اعلام کرد که انعکاسی در رسانه وزارت نفت و سایر رسانهها نداشت.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، یک روز پیش از تعطیلی برنامهریزی شده خط لوله گازی نورد استریم ۱ اظهار کرد که به جز مشکلات فنی ناشی از تحریمهای غربی، هیچ چیزی مانع صادرات گاز روسیه به اروپا از طریق این خط لوله نیست.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: بعد از چند دور مذاکره و گفتوگو با کشور روسیه، فهرستی از محصولات و تجهیزات موردنیاز همسایه شمالی در اختیار ما قرار گرفت و صادرات آنها در حال انجام است.
تحلیلگران شرکت مشاوره FGE پیش بینی کردند روسیه احتمالا تلاش میکند حجم بالاتری سوخت به آسیا صادر کند تا همزمان با اجرای تحریمهای اروپایی، بازارهای جایگزینی پیدا کند.
چین با هزینه ۳۵ میلیارد دلار برای خرید نفت خام، فرآوردههای نفتی، گاز و زغال سنگ روسیه در مقایسه با حدود ۲۰ میلیارد دلار در سال میلادی گذشته، وابستگی به مسکو برای تامین انرژی را از زمان آغاز جنگ در اوکراین، عمیقتر کرده است.
حجم بالاتر صادرات نفت به همراه افزایش قیمت گاز، درآمد روسیه از صادرات انرژی در سال میلادی جاری را به ۳۳۷.۵ میلیارد دلار خواهد رساند که ۳۸ درصد افزایش در مقایسه با سال ۲۰۲۱ خواهد داشت.
وزارت امور خارجه مجارستان روز شنبه اعلاl کرد که شرکت گازپروم روسیه جریان گاز طبیعی صادراتی به مجارستان از طریق خط لوله ترک استریم را که از صربستان می گذرد، افزایش داده است.
سه منبع آگاه گفتند انتظار میرود قزاقستان از ماه سپتامبر بخشی از نفت خام خود را از طریق بزرگترین خط لوله نفت آذربایجان به فروش برساند زیرا این کشور دنبال یافتن جایگزینهایی برای مسیری است که روسیه تهدید به بستن آن کرده است.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران گفت: از آنجایی که عربستان میتواند به بازار اروپا دسترسی داشته باشد و روسیه هم با تحریم مواجه است احتمال این وجود دارد که توافق پنهانی بین دو کشور صورت گرفته باشد، یعنی عربستان بیشتر به سمت بازار اروپا و روسیه به سمت بازار آسیا برود.
ایران از نظر حجم ذخایر گازی، پس از روسیه رتبه دوم را دارد و از نظر ذخایر نفتی، پس از ونزوئلا، عربستان و کانادا در رتبه چهارم قرار دارد. اما در هیچکدام، نتوانسته حضور موفقی در بازارهای جهانی داشته باشد.