بیش از ده روز از سخنان مملو از تناقض مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی گذشت و با وجود روشن شدن این تناقضات او هنوز توضیحی نداده است.
اخبار نفت: بیش از ده روز از سخنان مملو از تناقض مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی گذشت و با وجود روشن شدن این تناقضات او هنوز توضیحی نداده است. شاید بازگشت سالاری از سفر ونزوئلا و نیکاراگوئه، فرصتی برای توضیح بیشتر فراهم کند. مشخص نیست چه ارتباطی بین اعلام خبر «کاهش ۷۴ درصدی صادرات بنزین در سال ۱۴۰۰ از نظر ارزش و وزن نسبت به سال ۱۳۹۹» و خبر «صادرات بنزین ۵۰۰ تومانی به یک سوم قیمت داخلی» وجود دارد؟ آیا وزارت نفت و معاون وزیر، کاهش تولید و محروم کردن ایران از میلیاردها دلار درآمد صادرات فرآوردههای نفتی را با اعلام خبر فروش بنزین به قیمت ۵۰۰ تومان به حاشیه برده اند و دست پیش گرفته اند که پس نیفتند؟!
جلیل سالاری، معان وزیر نفت در امور پالایش و پخش ششم اردیبهشتماه مدعی شد: «زمانی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، بنزین را بشکهای چهار دلار صادر میکردیم، یعنی لیتری ۵۰۰ تومان که یکسوم قیمت عرضه داخلی میشد و قیمتهای بازار با وجود آن حجم صادرات مزیت و منابعی که به کشور برگشت، بسیار ناچیز بود.» پیش از این و در ۲۰ فروردین هم مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: «در سال ۹۹ برخی محمولههای بنزین با نرخ ۵۰۰ تومان در هر لیتر صادر شده است.» اما واقعیت چیست؟
1- معاون وزیر نفت میگوید «ما در سال ۹۹ بنزین را بشکهای چهار دلار صادر کردیم، یعنی لیتری ۵۰۰ تومان. » اما نگاهی به آمارهای رسمی می اندازیم؛ براساس آمار گمرک، ایران در سال ۹۹ برابر با ۷ میلیون و ۸۴۲ هزار تن بنزین صادر کرد که ارزش آن ۲ میلیارد و ۹۱۳ میلیون دلار بوده است. با یک تبدیل ساده در سایت «باحساب» مشخص میشود ۷ میلیون و ۸۴۲ هزار تن برابر با ۱۰ میلیارد و ۶۴۰ میلیون لیتر است که اگر این عدد، تقسیم بر ارزش آن شود هر لیتر قیمت بنزین بیش از ۲۷ سنت خواهد بود.
2- بررسی متوسط قیمت دلار در سال ۹۹ حاکی است که متوسط قیمت این ارز در سال ۹۹ حدود ۲۴ هزار تومان بوده است بنابراین با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود قیمت هر لیتر بنزین صادراتی در سال ۹۹ با ارز ۲۴ هزار تومانی حدود ۶۵۰۰ تومان بوده است. آقای سالاری در آماری که اعلام کرده و دولت روحانی را متهم به ارزان فروشی کرده تصمیم گرفته ۶ هزار تومان از رقم صادرات بنزین را نادیده بگیرد و بگوید ۵۰۰ تومان! حداقل مانند آن نماینده مجلس میگفتید برخی محمولهها به قیمت ۵۰۰ تومان به فروش رفته است. کاش آقای سالاری نحوه محاسبه اعداد و ارقام خود را هم به اشتراک بگذارند.
3- حتما کارشناسان و خبرگان نفتی از اقدام جنونآمیز روسیه و عربستان در یکصدوهفتادوهشتمین نشست اوپک در پنجم ماه مارس ۲۰۲۰ و پس از آن دوشنبه سیاه نفت در ۲۰ آوریل همان سال برابر با یکم اردیبهشتماه ۱۳۹۹ آگاه هستند که قیمت نفت خام دبلیوتیآی تا منفی ۴۰ دلار هم پایین رفت. آقای سالاری! آیا میدانید قیمت نفت خام ایران در آن روز در بازار ۲۰ دلار و فردای آن روز ۱۷ دلار بسته شده است؟ پاندمی کرونا دنیا را فراگرفته بود و محموله فرآوردههای نفتی برخی شرکتهای بزرگ نفتی منفی شده بود. اگر حتی چند محموله در آن مقطع هم ارزان فروخته شده باشد، طبیعی است.
4- اما چه شد که آقای سالاری تصمیم گرفت این رقم غیرکارشناسی را اعلام کند؟ پنجم فروردینماه امسال خبری با این مضمون روی خروجی برخی خبرگزاریها از جمله صداو سیما، فارس، تسنیم و ... قرار گرفت: « ارزش صادرات بنزین در سال گذشته (۱۴۰۰) به حدود یک چهارم ارزش صادرات بنزین در سال ۹۹ رسید و درآمد حدود ۳ میلیارد دلاری صادرات بنزین ایران در سال ۹۹ به ۷۱۵ میلیون دلار کاهش یافت.»کاهش بیش از ۲ میلیارد دلاری درآمد فرآوردههای نفتی آن هم در شرایطی که قیمت نفت از ۱۰۰ دلار برای هر بشکه عبور کرد، چه توجیهی دارد؟!
5- آقای سالاری! اینکه به قلب میلیونها ایرانی با ادعای ارزان فروشی بنزین چنگ زده و حوادث آبانماه ۹۸ را برای آنها تداعی کنید، راه درستی نیست؛ بیاید و بگویید پنج محموله نفتگاز و بنزین که مدعی هستید در فروردین امسال صادر شده به چه قیمتی بوده تا مردم بدانند بنزین ایران، لیتر، بشکهای یا تنی چند دلار صادر شده و چقدر درآمد ارزی نصیب کشور شده است. شاید یادآوری این نکته هم خالی از لطف نباشد که در سالی که با تحریم شدید آمریکا مواجه بود و ناچار بود نفت خود را در بازارهای خاکستری بفروشد، مهمترین منبع درآمد کشور در کنار صادرات پتروشیمی، صادرات بنزین و فرآوردههای نفتی بوده است.