جلیل سالاری معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، تلویحا از سخن قبلی خود درباره صادرات بنزین ۵۰۰ تومانی عقب نشینی کرد.
اخبار نفت- حمیدرضا شکوهی: جلیل سالاری معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، تلویحا از سخن قبلی خود درباره صادرات بنزین ۵۰۰ تومانی عقب نشینی کرد.
سالاری روز ششم اردیبهشت ماه در مراسم امضای تفاهمنامه تامین مالی طرح احداث انبارگاه شهید نادر مهدوی، در ادعایی عجیب گفت که در دولت قبل در ایام کرونا بنزین با لیتری ۵۰۰ تومان، یعنی یک سوم قیمت عرضه داخلی صادر شد. این سخن معاون وزیر نفت حواشی فراوانی ایجاد شد و بسیاری در شبکه های اجتماعی، با یادآوری حوادث آبان 98، مسئولان را متهم کردند که در شرایطی که قیمت بنزین را در ایران گران کرده بودند، بنزین را ارزانتر صادر می کردند. اما این سخنان سالاری با واکنش مدیرعامل بورس انرژی مواجه شد. پنج روز پس از سخنان سالاری، مدیرعامل بورس انرژی ایران گفت: طبق داده های شفاف بورس انرژی، فروش بنزین ۵۰۰ تومانی در بورس انرژی انجام نشده است و قیمت تمامی محموله های صادراتی بنزین ایران مشخص است و به دلیل ماهیت و سازوکار بورس، همه معاملات شفاف و اطلاعات آن به روز در سایت منتشر می شود.علی نقوی گفت: فروش دریایی و فروش زمینی هر کدام شرایط خاص خود و قیمت های متغیری در زمان های مختلف داشته اند اما به طور میانگین نرخ فروش خشکی بنزین ایران در سال ۹۹ بالغ بر ۳۰۵ دلار بر تن بوده است. منابع آگاه، ادعای فروش بنزین پانصد تومانی در دولت قبل را رد کرده و می گفتند حتی یک محموله بنزین با این قیمت یا قیمتهای نزدیک به آن صادر نشده است.
روز یکشنبه در کنفرانس خبری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نمایشگاه نفت تهران از او سوال کردم آیا با توجه به تکذیب موضوع توسط مدیرعامل بورس انرژی ایران، همچنان فروش بنزین ۵۰۰ تومانی در دولت قبل را تایید می کند و اگر پاسخ او به این سوال مثبت است، بنزین در چه مقطع زمانی با این قیمت فروخته شده است؟
سالاری اما قیمت پانصد تومانی بنزین را که پیش از این مطرح کرده بود تایید یا رد نکرد اما مجموعه سخنانش در پاسخ به این پرسش نشان می داد که خودش هم از بازتاب سخنانش راضی نیست چراکه او صرفا برای نشان دادن ضعف ذخیره سازی در کشور این نکته را مطرح کرده بود و شاید خودش هم تصور نمی کرد با توجه به حوادث آبان 98، این سخن، مبنای مقایسه قیمت بنزین در داخل و قیمت بنزین صادراتی شود.
معاون وزیر نفت گفت: بر اساس صورتهای مالی سال ۹۹، قیمت فروش نفتای صادراتی بالای 6333 تومان و قیمت بنزین بالای 4089 تومان بوده است؛ درحالیکه قیمت بنزین نباید پایینتر از نفتا باشد. وی دلیل این امر را کمبود مخازن ذخیره سازی ذکر کرد و بدون نام بردن از بیژن زنگنه گفت: «وزیر سابق نفت طبق ابلاغیه ای در سال 92، مخزن سازی را منع کرده بود و به همین دلیل در دولت قبل اقدامات توسعهای در زمینه مخزنسازی انجام نشده بود. آنچه من گفتم اشاره به این موضوع بود که چون مخازن ذخیره سازی کافی نبود، مجبور به صادرات بنزین با هر قیمتی بودیم و یک نوع دامپینگ قیمت در بازار رخ می دهد. در حوزه فرآورده ها باید ظرفیت ذخیره سازی را به گونه ای ببینیم که شرایط عرضه و تقاضا را مدیریت کنیم.»
در واقع مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، هیچ سخنی از بنزین پانصد تومانی به میان نیاورد و به نظر می رسد با طرح موضوع صادرات بنزین با قیمت بالاتر از چهار هزار تومان، تلویحا از موضع قبلی خود عقب نشینی کرد.
سالاری در بخش دیگری از سخنانش ظرفیت پالایشی کشور در حال حاضر را 2.2 میلیون بشکه در روز اعلام کرد و گفت که میزان تولید بنزین 113 میلیون لیتر و میزان تولید گازوئیل 100 میلیون لیتر در روز است که به ترتیب 35 میلیون لیتر و 40 میلیون لیتر از آن منطبق با استانداردهای یورو است.